Konsten att skriva böcker är inte alltid det enklaste, och de flesta författare kan nog relatera till hur jobbigt det är att drabbas av skrivkramp. Här på komika.se hjälper vi dig att komma igång med skrivandet och ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med din bok!
Att skriva en bok kräver många timmars arbete och du kommer spendera många timmar sittandes framför datorn, därför behöver du en bra kontorsstol, som gärna är ergonomisk. En klassisk ergonomisk kontorsstol kanske känns lite tråkig, men idag finns det ergonomiska kontorsstolar i modern design. Kolla exempelvis in Elite-kontorsstolar.se, en hemsida med ett brett utbud av både moderna och mer klassiska kontorsstolar, som alla är ergonomiska. Som erfarna författare har vi lärt oss vikten av att sitta bekvämt för att få de bästa förutsättningarna för att kunna arbeta hårt, och därför kändes denna lista inte komplett utan detta inledande tips.
Oavsett vilken typ av bok man skriver, så brukar man alltid säga att skrivprocessen har tre faser:
Det är bra att känna till det här redan från början, för det innebär nämligen att din text inte behöver bli perfekt från början. Din text behöver inte ens bli bra i skrivfasen utan huvudsaken är att det blir text. Det är först i bearbetningsfasen som du måste göra din text bra.
Skrivprocessens tre faser behöver inte vara exakt som listan. Faserna kan gå in i varandra, men huvudsaken är att faserna finns i grunden. Läs mer ingående om skrivprocessen på skrivguiden.se.
Har du ändå svårt att komma igång med skrivandet? Ett knep för att komma igång kan vara att öppna ett separat dokument i datorn, där du börjar kladda ner stödord, idéer eller skriver om saker som inte alls har med manuset till din bok att göra. Om du kommer på något bra kan du skriva om det till ett textstycke som du klistrar in i ditt bokmanus. Om du arbetar såhär kommer din text tillslut att växa fram utan att du behöver känna prestationsångest.
En annan vanlig orsak till att man har svårt att komma igång med skrivandet kan vara att du inte har en tydlig bild av vilka läsarna är.
Om du har detta klart för dig, så är det lättare att anpassa innehållet, språket och strukturen efter dina läsare.
Inspiration är oftast något man förtjänar genom struktur och disciplin, men kanske framförallt genom att arbeta hårt. Sitt inte och vänta på att inspirationen ska komma till dig, du måste själv hitta den.
Oftast är det bra att placera fingrarna på tangentbordet och låta dem stanna kvar där tills du kommer på något att skriva. När du väl får flow kommer du märka att det är själva skrivandet som föder inspirationen.
För fler tips om hur du kommer igång med skrivandet kan vi rekommendera skrivarsidan.nu.